Veelgestelde vragen – studenten

Waarom zou ik mantelzorgstudent worden?

Als mantelzorgstudent doe je heel dankbaar werk. Je gaat voor langere tijd een relatie met een zorgvrager aan en bent dus van grote betekenis. Door jou is het voor de zorgvrager weer mogelijk om er op uit te gaan, uit te zien naar het moment dat je langs komt en ben je een extra sociaal contact. De meeste studenten volgen een zorggerelateerde opleiding. Dit is geen harde vereiste, maar heeft wel onze voorkeur. De vaardigheden die je op school leert, breng je als mantelzorgstudent direct in de praktijk. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Door de extra ondersteuning die jij de mantelzorgvrager en/of de mantelzorger biedt, maak je mensen alleen maar blij.

Hoe word ik mantelzorgstudent?

Voor je jezelf als mantelzorgstudent inschrijft is het raadzaam om jezelf af te vragen waarom je mantelzorgstudent zou willen worden.

  • Vind je het leuk om mensen te helpen die niet (voldoende) voor zichzelf kunnen zorgen of op zoek zijn naar gezelschap?
  • Kun jij goed luisteren en weet jij hoe je de wensen van de zorgvrager zo goed mogelijk uitvoert?
  • Houd je van afwisseling en neem je graag je verantwoordelijkheid? Als mantelzorgstudent vertrouwen mensen immers op jouw komst, zorg en inzet.

Als het antwoord op bovenstaande vragen ‘ja’ is, komen wij graag met je in contact! Laat je gegevens achter op de hiervoor bestemde pagina.

Ik volg geen zorggerelateerde opleiding. Kan ik mantelzorgstudent worden?

Ja, in principe kan iedereen mantelzorgstudent worden, ook als je geen zorggerelateerde opleiding (meer) volgt. Studenten met een zorggerelateerde opleiding hebben echter wel onze voorkeur. Vooral in situaties waarbij bijvoorbeeld dementie of een NAH een rol speelt, komt een zorgachtergrond goed van pas. Bij een zorgvraag waarbij de nadruk op het huishouden, de administratie of het bieden van gezelschap ligt, speelt je opleiding een minder grote rol. Schrijf je bij twijfel gerust in, dan bekijken we samen de mogelijkheden!

Ik ben geen student. Kan ik nu wel mantelzorgstudent worden?

Ja, dat kan. Ook als je geen student (meer) bent, kun je mantelzorgstudent worden. Laat je gegevens achter via ons contactformulier, zodat we kunnen bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Wat verdient een mantelzorgstudent?

Een mantelzorgstudent wordt betaald volgens de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Klik hier voor meer informatie. In het bedrag dat je ontvangt zitten vakantietoeslag en kilometervergoeding verwerkt.

Hoeveel dagen in de week moet je beschikbaar zijn en gaat het om vaste dagen?

Inzet van een mantelzorgstudent gaat op basis van flexibiliteit. Het hangt van de hulpvraag van de cliënt af hoeveel dagen per week of per maand je ingezet wordt. Je spreekt in onderling overleg met de cliënt af wanneer je langskomt. Dat kan zowel overdag, ’s avonds als in het weekend zijn. Als mantelzorgstudent mag je volgens de wet maximaal drie dagen per week werken.

Zoeken jullie mantelzorgstudenten in mijn omgeving?

In heel Nederland zijn mantelzorgstudenten werkzaam. Schrijf je in als mantelzorgstudent. Na inschrijving bekijken wij of we een actuele zorgvraag voor je hebben.

Is er in de vakanties ook werk te verwachten?

Dat hangt af van de zorgvraag. Bij sommige cliënten is er in de vakanties meer werk omdat de vaste mantelzorger op vakantie is. Je stemt onderling af of je tijdens vakanties wel of niet werkt.

Ik heb gesolliciteerd. En nu?

Na je inschrijving bekijken wij of er een passende vacature voor je is. In dat geval nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Als we op dat moment geen vacature voor jou hebben, bewaren wij je gegevens in onze database. Komt er een vacature bij jou in de buurt binnen, dan word jij als eerste benaderd.

Hoe zit het met loonheffing en de Belastingdienst?

Het is je eigen verantwoordelijkheid om de inkomsten die je ontvangt via Mijnmantelzorgstudent.nl aan te geven bij de Belastingdienst. Je ontvangt een brutoloon zonder inhouding van loonheffing.

Met wie heb je als mantelzorgstudent allemaal contact?

Als mantelzorgstudent plan je zelf je afspraken met de cliënt. Dit om de lijntjes kort te houden en zo efficiënt mogelijk te werken. Wij zijn natuurlijk wel altijd bereikbaar voor vragen!