Wanneer bent u een mantelzorger?

Veel mensen zijn al jaren mantelzorger, maar hebben dit zich nog nooit gerealiseerd. Mantelzorg bestaat uit onbetaalde en langdurige/intensieve zorg voor een persoon waar de mantelzorger een persoonlijke relatie mee heeft. Denk aan een ouder, partner, kind, zus, opa, goede vriend(in) of iemand uit de buurt.

Mantelzorg kan iets zijn dat geleidelijk je leven binnen ‘sijpelt’. Vooral bij ziektes zoals Alzheimer of dementie, is dat het geval. Vaak begint mantelzorg met iets kleins, bijvoorbeeld het dagelijks aantrekken van steunkousen in de ochtend, tot intensievere zorg. Het kan ook echter ook een gebeurtenis, zoals een ongeluk zijn, die ervoor zorgt dat je naaste ineens intensieve zorg en ondersteuning nodig heeft.

Niet vrijblijvend

In veel gevallen kan een mantelzorger niet zomaar met het verlenen van mantelzorg stoppen. Vaak gaat het immers om iemand waar hij/zij een persoonlijke relatie mee heeft. Dit maakt het heel anders dan (vrijblijvend) vrijwilligerswerk.

Wanneer mantelzorger

Mantelzorg is mantelzorg als men zorg aan iemand verleent die langer, zwaarder of intensiever is dan gewone zorg. In Nederland verlenen ongeveer 3-4 miljoen mensen van 18 jaar en ouder mantelzorg. Dat is 25-33% van alle volwassenen in Nederland. Wie in de zorg werkt, neemt vaker dan gemiddeld de mantelzorg op zich.

Vanzelfsprekend

Mantelzorgers vinden het vaak vanzelfsprekend dat ze zorgen voor hun partner, familielid, vriend of kennis. Toch kan dit, zeker in combinatie met een baan en/of gezin, erg pittig zijn. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat u er niet alleen voorstaat. Zo bent u minder kwetsbaar en komt niet alles op uw bordje terecht. Deel daarom uw zorgtaken met een ander, bijvoorbeeld met een mantelzorgstudent. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.